Pivovarské slavnosti v Broumově 13. - 15.8.2004

Sepsal: Jóžin

Zde najdete příslušné zvadlo.

Pátek 13.8.2004

Zřejmě proto, že byla akce avízována dlouho dopředu, všichni se na nás vykašlali, a tak v pátek třináctého vyrážíme do Broumova jen já s Klokanem. Odjíždíme z hlavního v 16:43 rychlíkem do Meziměstí. Já to navzdory odevzdávání diplomky celkem stíhám, Klokan si cestou z brigády hezky zaběhá, ale nakonec má štere prdele času...

Z vlaku vystupujeme v Meziměstí a už na nic nepřesedáme, do pivovaru hodláme zítra dojít pěšky. V nádražní hospodě mají zvrhle Staropramen, u hlavní silnice zase Primátora ... takže jdeme na obhlídku vsi - jednak najít hospodu se slušným pivem, druhak zjistit, kde tu mají slibované koupaliště. Chytře vyrážíme po silnici jihovýchodním směrem ... a nepotkáváme ani jeden z hledaných objektů. Protože se tudy navíc nedá dostat ani k naší červené značce, vracíme se zpět do centra Meziměstí...

Ještě než se však vrátíme k odbočce na nádraží, objevujeme po levé straně umně skrytou hospodu se znakem Opata. Do hospody se vchází směrem od paneláků a je k nádraží ještě blíže než zmiňovaná primátorská. Uvnitř je docela pěkně, ale kapku zakouřeno. Točí tu dobrou olivětínskou jedenáctku a dvanáctku (a ještě jistou odpornou desítku z Plzně). Dáváme si nějaké to pivko, chvíli koukáme na zahájení olympiády ... a pak se jdeme ubytovat.

Z centra vsi jdeme po modré, ta však zákeřně nevede podle mapy skrz námi zvolený les, ale po silnici směrem na Vižňov. Cestou potkáváme hledané koupaliště. Od něj pak lezeme nahoru k lesu, kde se po postavení tropika ukládáme. Neprší a jsou vidět i nějaké hvězdy, nicméně počasí nevypadá příliš důvěryhodně...


Sobota 14.8.2004

Ráno vstáváme celkem brzy a na nedaleké cestě vaříme snídani. V tu dobu však po okraji lesa projíždí místní zemědělec se svým traktorem. Klokan, poprvé v životě zříc traktor, vyděšeně prchá do lesa a pak se ještě asi půl hodiny klepe. A to tvrdí, že má na toto vozidlo řidičák.

Po sbalení vylézáme ven z lesa, shora si prohlížíme zmiňované koupaliště (vypadá sympaticky - narozdíl od počasí) a místy, kudy dříve vedla modrá značka, se vracíme na silnici. Po ní nás vede červaná značka až do Ruprechtic, cestou potkáváme (ještě v Meziměstí) sympatické občerstvení s Opatem. Z Ruprechtic odbočujeme spolu se značkou na jinou silnici a po chvíli i tuto opouštíme a lezeme cestičkou v mokré trávě směrem ke zřícenině Laudonovy kaple. To se silně nelíbí Klokanovi, bojí se, že by zvlhnul ... a co pak, že.

Za kaplí potkáváme fůru sympatických krav a o něco méně sympatický déšť. Ten to ale po nějaké chvíli dočasně přestává bavit, takže když kus za Mlýnským vrchem odbočujeme k Olivětínu, už na nás neprší. Na kraji lesa ovšem nějak netrefuji správnou cestu ... takže to do Olivětína bereme hezkou nábližkou, ze značné části mimo jakoukoliv cestu hnusně mokrým lesem. Nakonec narazíme na cestu, která nás vyvede tam, kde jsme chtěli - na kraji Olivětína. Bohužel mezi námi a vesnicí je říčka Stěnava a zrovna tu není žádný použitelný most.

Podruhé volím nevhodný směr - po proudu, v důsledku čehož si obejdeme valnou většinu olivětínských továren z obou stran. Každopádně něco po poledni stojíme před branami pivovaru, který se nachází přímo vedle pivovarské hospody. Nádvoří pivovaru je zaplněno lavicemi a kolem stojí několik stánků, z toho tři s pivem a jeden s půllitry, mikinami atp. Vytahujeme si půllitry a dáváme si kvasnicovou desítku. Je opravdu výtečná. Po pár minutách na nás ale začíná sprostě pršet ... takže stejně jako ostatní lidé se stahujeme pod jeden ze tří přístřešků co tu jsou. Kromě toho se dá schovat ještě ve stáncích a občas pod někteou převislou střechou. Ale na déšť tu zjevně vybavení nejsou:-(

Počasí bohužel nemá místní pivovar v lásce, takže prší, prší a prší. Dáváme si i něco na zub, já ochutnávám točenou čtrnáctku ... ale kvasnicová desítka mi připadá lepší, takže se k ní zase vracím. Na pódiu vyhrávají místní kapely, některé docela hezky. Když se schováváme v jednom stánku, láká nás místní výčepní na tombolu. Dost dlouho odoláváme, ale nakonec kupujeme po losu ... ten můj kupodivu vyhrává jakousi tašku s logem místního pivovaru, později zjišťuji, že jsou v ní ponožky, chňapka a nějaký tác. V průběhu doby nakonec kupujeme ještě další 3 dvojice losů, můj vždy vyhrává nějakou kravinu, Klokanovi se to poštěstí až na poslední pokus.

Ještě v průběhu odpoledne si nechávám naplnit svůj soudek. Pršet přestává až k večeru, teprve pak se areál začíná trochu zaplňovat. V 19:00 má vystoupit Laura a její tygři, takže čekáme, chceme je slyšet naživo (když to můžeme mít zadarmo, že). Začnou se značným zpožděním, ale kupodivu to není tak zlé, jak jsem čekal. Chvíli posloucháme a se soumrakem se odcházíme uložit. Tentokrát už přímou cestou docházíme na již zmiňované rozcestí na kraji lesa a kousek od něj se ukládáme. Stavíme samozřejmě tropiko.


Neděle 15.8.2004

Tak možná hodinu před úsvitem mě probudí podivný zvuk - jakési chvílemi ustávající hlasité bzučení. Klokan ho zřejmě slyšel už dříve, takže se na mě nalepil a pokusil se mě vytlačit z mé karimatky. Delší dobu neúspěšně zkoumám, co by to mohlo být. Nakonec si půjčuji klokaní baterku a prozkoumávám prostor pod karimatkami. Pod Klokanovou objevuji jakéhosi velkého hmyza, Klokan ho prohlašuje za lesního čmeláka. Nicméně ani po odstranění tohoto hmyza zvuk úplně neustává, takže usuzujeme, že pod námi mají hnízdo, a jdeme se se všemi věcmi přesunout o kus dál. Už pomalu svítá, přesto ještě na nějakou dobu usínáme.

Snídani vaříme pro změnu na cestě. Vaření nám zpestřuje jakýsi cyklista, nicméně zdá se, že ho náš oheň uprostřed cesty nevyvádí z míry. Balíme a vyrážíme - je něco po poledni. Po červené značce docházíme do Broumova, cestou se Klokan seznamuje s místními krávami. Z Broumova pak pokračujeme po zelené směrem k hřebenu Broumovských stěn, konkrétně k Zaječí rokli. Dnes už je celkem hezky, většinou svítí sluníčko. Nahoře ve skalách si dáváme pozdní oběd, přelézáme kousek po žluté na jinou zelenou a po ní skály opouštíme, padáme dolů k Polici nad Metují.

Na kraji Police, kousek za koupalištěm, potkáváme sympatickou hospodu Krčma, která nabízí broumovskou desítku a jedenáctku. Protože jeden vlak nám už ujel a na druhý si myslím, že máme ještě dost času, zastavujeme se na jedno. Usazujeme se na terásce před hospodou a Klokan jde pro pivo. Já zatím zjišťuji, že druhý vlak jede dřív, než jsem si myslel, takže rychle dopíjíme a uháníme na dosti vzdálené nádraží - má tam vést z náměstí červená značka.

Na náměstí je zrovna nějaká pouť, nicméně značku bez problémů nacházíme a i když z Police vede jinudy než podle mapy má, směr je dobrý, a tak po ní jdeme. Bohužel značka nás vyvede na kopec do vesničky Radešov a tam nás sprostě nechá - odbočí si někam k Bezděkovu. My tedy pokračujeme přes různé ohrady azimutem k nádraží a po čase slézáme u jakési továrny na silnici směrem k nádraží. Kousek za Velkými Petrovicemi se k nám připojuje železnice a za chvíli již vidíme náš vlak. Bohužel na nádraží to je ještě asi 400 metrů.

Vlak ve stanici celkem dlouho stojí a čeká, až přijdeme k nádražní budově, pak teprve odjíždí. Před nádražím ovšem zastavuje nějaký autobus směr Praha - pár lidí z něj chtělo přestoupit na náš vlak. Nasedáme tedy do něj a vezeme se do Hradce - už dlouho jsem neviděl tak přecpaný autobus. V Hradci v pohodě stíháme tentýž vlak, který nám v Polici ujel ...



Zpět na hlavní stránku cancáku.
Vytvořeno 17.8. - 27.8.2004