Úhlava - Klabava 4. - 5.9.2004

Splácal (s ročním odstupem): Jóžin

Zvadlo na tuto akci nikdy neexistovalo.

Hejkal se na vodě neprozřetelně zmínil, že by třeba na nějakou tu víkendovou vodu vyrazil ... a tak se to nakonec sešlo, že s Dušanem na háčku a s náma vyjel na Úhlavu s Klabavou.


Sobota 4.9.2004

S Klokanem jsme vyrazili někdy ráno ve Škodovce s Hydrou na střeše a nafukovadlem v kufru ze Stodůlek. V Berouně jsme na nádraží vyzvedli Hejkala s Dušanem a s menšími oklikami se k polednímu dohrabali pod hráz VD Nýrsko . Škodovka cestou při brždění vydávala strašné zvuky.

Strašidla nám hned z počátku kamsi zmizela, ale ještě když se vrátila, jely se závody, takže jsme se rozhodli přesunout auto o kus blíž k Nýrsku a k vlaku - do vsi Milence. Řídit musel jako abstinent Hejkal. Když jsme se dotáhli zpět k lodím, už tam v podstatě nikdo nebyl ... ale voda ještě tekla, takže jsme rychle vyrazili.

Téměř všichni byli před námi, řeku jsme měli sami pro sebe. Úhlava zpočátku kapku meandrovala, Hejkal měl místy problémy. Některé jezy cestou byly sjízdné, některé (v Nýrsku) jsme museli dost blbě přenášet. Nicméně snad hned na tom prvním sjízdném, se zvládla strašidla i s nafukovadlem cvaknout ... a Hejkal zjistil, že jeho foťák neumí plavat ...

Cestou si vzpomínám ještě na jeden hezký jez - se stavidlem vyšroubovaným co to šlo nahoru, nicméně s dost velkým sklonem ... nebyl jsem si jist, jestli se tam vůbec zadek lodě vejde, až se loď srovná přes hranu ... ale po ujištění, že to deblovky už dneska jely, jsme to v pohodě zvládli. Končili jsme v Janovicích nad Úhlavou u mostu. Celkově byla Úhlava docela hezká, odmyslím-li si ta blbá přenášení v Nýrsku.

Vlak nahoru do Nýrska jel až za dlouho, takže jsem šel k hlavní silnici zkusit někoho stopnout. Mám dojem, že to byla ta akce, kde jsem šel pro zvýšení důvěryhodnosti stopovat s pádlem, ale kdo si má být po takové době jist... Každopádně mi poměrně brzo jeden člověk zastavil a vzal mě na začátek Nýrska, odkud jsem holt už ty zbylé 3 km ke Škodovce došel.

V Nýrsku jsme naložili lodě a vyrazili směr Klabava. V jakési vsi po cestě nás upoutala nějaká hospoda s Bernardem, ale jídlo měli drahé, takže jsme pokračovali dále ... až do Plzně. Tam jsem měl vyhlédnutou jakousi hospodu s Ježkem poblíž jižního nádraží ... ale když jsme se k ní konečně domotali, byla zákeřně zavřená.

Jediný další použitelný podnik v Plzni (tj. podnik, kde by točili něco pitelnějšího než sračky typu Gambrinus), o kterém jsem věděl, byl minipivovar u rytíře Lochoty. Našli jsme ho kupodivu bez problémů a docela se nám tam líbilo - výborné (vlastní) pivo, dobré a nepříliš drahé jídlo, pěkné prostředí a slušná obsluha. Z hospody jsme jeli celkem pozdě v noci na tábořiště na břehu zatopeného lomu u Ejpovic, kde spali ostatně téměř všichni vodáci, chystající se na Klabavu. Řídit samozřejmě musel Klokan ... a moc se mu do toho nechtělo.


Neděle 5.9.2004

Ráno nás vzbudil ruch okolních vodáků - někteří nezbytně museli vstávat se slepicema. Kousek od našeho ležení jsme narazili na Důchodce. Tak jsme se družili, popíjeli pivo a grog a ... zneužili jejich vařič k přípravě snídaně.

Vypluli jsme celkem dlouho po Důchodcích, ale ještě na hladině jezera jsme je dohnali ... takže pak prvních pár kilometrů jsme jeli společně. Klabava je celkem nudná, žádné peřejky, ani se moc neklikatí, sem tam nějaká vrbička ... a pár jezů, z větší části pro laminát nesjízdných. Důchodci nám někde po cestě zákeřně zdrhli do hospody, my jsme však bez větší přestávky dojeli až do Berounky. Na ní jeden sjízdný bývalý jízek, dále Valentovský mlýn - dříve sjízdný jez, nyní nesjízdný hnus.

Skončili jsme v Nadrybech (jako všichni) ... a já vyrazil pro auto. Opět stopem, bohužel jsem ale stopnul něco, co se nevracelo do Ejpovic, ale jelo do Plzně. Takže mě to vyhodilo v Dýšině a to jsem mohl být vůbec rád, že ne už v Chrástu. Zbylý úsek jsem bral cestou necestou pěšky. V Nadrybech jsme se pak naložili lodě, naskládali se do auta a vyrazili do Lužné u Rakovníka, kde jsme vyhodili strašidla. Hejkal ovšem navigovat po příšerných silničkách podél Berounky, takže to byla hrůza.



Zpět na hlavní stránku cancáku.
Vytvořeno 6. - 7.10 2005