Čundr Českým Středohořím 16. - 18.6.2006

Sepsal: Jóžin a Klokan



Původně jsme chtěli jet k Ohři, s tím, že tam skoukneme pár hradů a mezi tím se budeme koupat ... ale kvůli mizerné účasti, mé přichcíplosti a Klokanímu nekoupacímu stavu jsme se raději den předem rozhodli jet do Českého Středohoří. Vzhledem ke slibovaným třicítkám jsme očekávali, že se tam hezky upečeme. Původní zvadlo k Ohři je zde.


Pátek 16.6.2006

Tak jedeme zase sami. Láďa chtěl jet minulý týden, ale to jsme byli v Pečkách s Velkou Jitkou na prohlídce našeho budoucího (možná) domova, soudruh kulturní referent někde troubí a Ňufíci se stěhují.

Navečer dojíždíme do Litoměřic a pak jdeme za Jožkovým sosákem (cítí hospodu s dobrým pivem) do Žitenic. Točí tam Podkováně (10° za 14 Kč, 12° za 16 Kč, obojí dobré) v hospodě U Ládi (ten náš by se měl poučit) a díky její narvanosti, zůstáváme venku. Uvnitř jsou 2 minimístnosti, přičemž v jedné se kouká na fotbal a ve druhé se hraje na banjo a na kytaru. My se venku postupně oblékáme, jak se začínají množit mraky a ochlazovat. Nakonec poprchává a my spolu s dalšími jedinci prcháme pod střechu. Obsluha nám ale dovoluje rozložit slunečník veliký (větší) jak kráva, takže se pod něj naskládáme i se stoly a židlemi. Nakonec se společně docela dobře bavíme a jak jinak, než o možnostech topení a zastřešování. Nějak teď nad ničím jiným nejsme schopni přemýšlet. Taky se mezi řečí dozvídáme, že směrem na Skalici je nějaká jeskyně, kterou později opravdu nalézáme.

Bohužel máme jen slabé spacáky, takže nakonec stejně stavíme tropiko. Nechávám se přesvědčit, že dole na cestičce to stačí, takže noční bouřka s přívalovým deštěm se nás snaží z tropika vyplavit. Celkem ještě včas naštěstí zjišťuji, že batohy leží ve vodě a přitom už já vlastně taky, jen to karimatka ještě nepustila. Z druhé strany se jen ozve: "Tak to odnes do jeskyně." ... a nic. Rychle tedy vstávám, odhazuji spacák na Jožku a rychle odnáším vše do jeskyně, včetně karimatky. Jožka jen nevěřícně hledí a nakonec pochopí, že přes nás v podstatě teče potok a ožije. Chce tropiko postavit jen o metr dál, ale já rázně zakročím, neboť nestojím o další noční stěhování.



Sobota 17.6.2006

Celou noc je bouřka a poctivě leje, ale to už je nám jedno, hlavně že na nás ráno svítí sluníčko. Taky se nějací dva túristi jdou podívat na "jeskyni". Není to totiž přírodní jeskyně, ale nějaká miništola. Nakonec vstáváme, vaříme snídani (krupicovou kaši), prohlížíme okolí, kde jsou další dvě "jeskyňky" tak pro dvě osoby, fotíme se u vchodu a odcházíme na Pannu. Pofukuje studený větřík, ale je celkem příjemně.

Od Poustevny lezeme přes Dlouhý Vrch do Staňkovic, kde zákeřně zahýbáme po silnici do Řepčic, Klokana mrzí, že nemůže vylézt na Trojhoru. Pannu bereme stečí vzhůru, pod vrcholem pak fotím jakýsi pěkný kus čediče - Klokan mi zákeřně zdrhá a nečeká ani na vrcholu, takže o něj mám kapku obavu, řvu a běhám po okolí. Nakonec ho nalézám na druhé straně pod vrcholem. Z hradu zbylo lautr kulový. Durdíkovy vylámané základy kosodélné budovy nejsme moc schopni lokalizovat, nižší část hradu ano, ale valovitý pozůstatek obvodního opevnění je dost nevýrazný a klidně by mohl být přírodního původu.

Z Panny se sypeme zase zpátky k našim batohům a do Řepčic. Pak míříme do Třebušína, kde by podle jakýchsi neověřených zpráv měla být další hospoda s Podkováněm. Ale není. Alespoň ji nepotkáváme a domorodci ji zapírají. Takže si dáváme v hospodě Pod Kalichem celkem slušného Březňáka, pak kupujeme předraženou ruskou zmrzlinu a vyrážíme nahoru na Kalich.

Z hradu zbyly v podstatě zbytky jedné budovy, o kus dál z části zavalený sklep (v nouzi by se tam 2 vyspali), sotva nad úroveň vystupující zbytky věže a jakési stavby poblíž sklepa a pak dělostřelecká bašta před vstupem do hradu. Z Kalicha se sypeme dolů po značce na druhou stranu - na opačný konec Třebušína. Odtud šlapeme kus po zelené značce směr Horní Týnec, ale poblíž sedla před vsí nacházíme místo na spaní. Raději stavíme tropiko a chceme jít vařit - ale nemáme moc co, přílohu jsme nechali doma. Takže večeříme ohřátou konzervu krůtího masa s chlebem. Pak chvíli hrajeme na kytaru, ale je nám zima, není takové teplo jako slibovali a já nechal omylem doma bundu... Takže jdeme raději spát.


Neděle 18.6.2006

Ráno se docela dlouho flákáme ve spacácích. V průběhu toho nakládáme vločky, na které jsme večer zapomněli. Pak balíme, snídáme sotva změklou krmi a před jedenáctou vyrážíme.

Po značce scházíme do Horního Týnce, odtud kousek po silnici směr Kotelice a pak bez batohů azimutem přímo vzhůru na Litýš. Z hradu zbyly dvě větší zdi a řada drobných zbytků, některé skály vypadají otesaně - občas do zajímavých tvarů. A na jedné z nich se dá opalovat.

Z hradu se sypeme zase dolů k batohům, pak opět do Horního Týnce a odtud po silnici směr Lovečkovice, před kterými ovšem sprostě zahýbáme směr Levín pro změnu po zelené značce. Z údolí do vsi Levín je to hnusně do kopce, ale ... K hradu vede čerstvě rozoraná široká cesta vypadající jak pro tanky, kterou zřejmě prohrnul buldozér bez jakéhokoli ohledu na hrad, kterému tímto zdevastoval do té doby zřejmě pod zemí ukrytou hradbu - a to v délce asi 15 - 20 m. Nahoře je hnusná zvonice postavená z kamení nakradeného z hradu. Kromě zmíněné zdevastované hradby z hradu zbyly ještě cca 2 m vysoké zbytky zdí "kaple", z větší části ovšem pod úrovní terénu a 2 kousky zdí na jihovýchodě.

Vačnatec skučí hlady, ač nedávno snídal, tak teda vytahuju chleba - respektive z pytle ho vytahuje Klokan, který si k němu ráno strčil do pytle jednoho ze svých milovaných slimáků. Ten nám, samozřejmě, celý chleba důkladně oslizl. Klokan ovšem, místo aby ho zabil, mu dal pusinku na rozloučenou a někam ho ukryl, abych ho ani já nemohl převychovat. Takže jíme nakonec okrájený chleba s Klokanovým odporným tuňákem ve vlastní šťávě (zas nekoukal, co kupuje). Pak se sypeme zase dolů, do Levína, do údolí a pak po silnici přes Srdov a Trnobrany do Liběšic, kde tak-tak stíháme vlak, respektive náhradní autobusovou dopravu do Litoměřic. Navíc si nestíháme koupit jízdenku a tak jedeme zadarmo. V Litoměřicích přelézáme na spodní nádraží, ve stánku si dáváme celkem slušného zajíce Březňáka a pak odjíždíme vlakem domů ...



Zpět na hlavní stránku cancáku.
Vytvořeno 16. - 18.6.2006