Horní Jihlava aneb Pohřební jízda Škody 120L 3. - 4.6.2006

Sepsal: Jóžin



Zvadlo na tuhle akci mi vzhledem k podmínkám připadalo zbytečné sepisovat.

V pátek 2.6.2006 vyrážím s Klokanem do Prostějova respektive do Vrahovic, neb tam na mne čeká chudinka nebohá moje Škodovka, která byla zkonstatována za příliš shnilou k projití další technickou, takže tato akce bude její poslední. Původně bylo v plánu jet v neděli Svratku a v sobotu dolní Jihlavu nebo cokoli jiného poblíž, co by mělo vodu. Vypouštění na Svratce nám ale zrušili kvůli nějakým zkurveným rybářům, dolní Jihlava nás nijak neláká ... takže jedeme na jedinou "zajímavou" moravskou řeku, která má vodu - Jihlavu. Ovšem horní.


Sobota 3.6.2006

Ráno vstáváme zbytečně brzo, nakládáme Škodovku ... a pak čekáme na osmou hodinu, kdy se otevřou volební místnosti. Nepodpořivše prasopsa pak vyjíždíme směr Třebíč, kde bychom se měli sejít s Mariánou. Nemajíce dálniční známku a nechtějíce se motat po Brně, bereme to horem přes Blansko, Tišnov a Náměšť n. O.. Na konci Třebíče opravdu potkáváme Mariánu a Osmý div světa spolu s Mariáninou prorezlou Felicií a prasečnicí (které, bůh ví proč, Mariána říká Orlice). Po chvíli dohadování odjíždíme do Číchova, kde si myslíme, že bychom mohli končit, abychom tam nechali jedno přebytečné vozidlo.

V Číchově ovšem nakonec vítězí varianta netahat s sebou krámy (primárně protože máme karimatky a ne alumatky a ty se nám ve Skylle budou přepravovat blbě). Takže obě auta přesouváme kousek pod Jihlavu k barákům zvaným Hůlová, poblíže Malého Beranova. Tam, dohodnuvše se, že bude řídit Klokan, narážíme Mariánin soudek s 11° Černou Horou a překládáme Skyllu a vodní bordel k Mariáně a naopak jejich spací bordel k nám. A pak vyrážíme ve Felicii do Dolní Cerekve.

Jihlava tu vypadá spíš jako potok, počasí nic moc ... ale po drobném obědě se (až na Osmý div světa) převlékáme do neoprénu, nasedáme do lodí a jedeme (všichni). Někde poblíž pěší lávky na ř. km 155,7 Mariána zvládá přehlédnout dva šutry jako kráva, Osmému divu světa zřejmě nevadí ... takže se koupou. My jedeme ovšem první, takže to nevidíme. Nemajíc neoprén, Osmému divu světa není zrovna teplo.

Jezy jsou s výjimkou toho na ř. km 153,4 většinou shoblovatelné, často je pod nimi malý váleček ... za této vody příjemný. Jez na ř. km 153,4 má příhodný tvar, leč je v podstatě suchý. Žádné zákeřnosti ani nízké lavky, jen asi 2 padlé stromy, které nelze objet. Dlužno podotknout, že jedeme za stavu cca 150 cm v Třebíči, čili teoreticky zhruba 60 cm nad minimum, žádný velký nadstav ale není. Spíše naopak, maximálně 20 cm nad minimum. Z tohoto důvodu si myslím, že třebíčský vodočet není pro určování sjízdnosti horní Jihlavy vhodný. Naopak vodočet ve Dvorcich (ř. km 155,6), kterému sice v reálu chybí ta podstatná vodočetná lať, ale na stránkách http://www.vodak.zlin.cz údaje z něj jsou (bůh ví, jak to Povodí měří), se vhodný býti zdá, minimum je zde asi 50 cm.

První zastávku děláme až na kraji Jihlavy, za mostem na ř. km 145,2. Vlevo je nějaká hospoda zaprodaná Staropramenu, vpravo nic nevidíme ... tak jedeme dál. Asi o 100 metrů dál ale narážíme na levém břehu na jakousi pivnici s celkem dobrým Ježkem, takže si dáváme nějaké to pivo a utopence, a pak jedeme zas dál, ke Škodovce to ještě kousek máme.

Jezy jsou opět povětšinou sjízdné ... Poblíž Škodovky začínáme hledat místo na spaní, ale až k jezu na ř. km 137,3 to nejde. Kousek za jezem, u lávek do vsi je na pravém břehu hezká udržovaná louka, tak se na ní rozkládáme. Už se pomalu stmívá ... Vaříme cosi k jídlu a chceme jít do místní hospody, ale je sprostě zavřená (ale jinak točí Ježka) a do Nových Domků nevíme, zda bychom to před zavíračkou stihli, takže popíjíme lahváče z vlastních zásob.


Neděle 4.6.2006

Ráno vstáváme poměrně brzo, protože sprostě prší. Když je po dešti, vaříme snídani. Osmý div světa se snaží nabourávat morálku, neboť se mu na vodu nechce. U líného Klokana se mu to sice trošku daří... ale nakonec z toho nic není... můj háček se přece nebude flákat, že. V průběhu balení podléhám Mariáninu nátlaku, že dojedeme do cíle dnešní plavby v době, kdy vlak nejede... a tak nasedáme do mojí Škodovky a jedeme nejdřív do Horní Cerekve pro Mariánin šmejd a pak i s ním do Bransouzů, tam necháváme Škodovku a vracíme se Mariániným šmejdem.

Vstali jsme pozdě a docela nám to trvá, takže opět vyrážíme na vodu kolem 14:00. A spěcháme do Luk n. J. svlažit svá vyschlá hrdla. Na místě ovšem zjišťujeme, že je to nekulturní díra, kde Ježka v žádné hospodě (prý) netočí. Všude mají plzeňské sračky, v jedné vzdálené hospodě prý Litovel. Trocha napalmu by neškodila. Takže ve večerce kupujeme nějaké jihlavské lahváče a plujeme dál po proudu do Bítovčic, kde by snad už slušnou hospodu mohli mít. A mají. Hezký interiér, výborná obsluha a ještě lepší 11° Ježek. Po 1 - 2 pivech to ale balíme, je už docela pozdě a někteří nesmí moc chlastat.

Do Bransouzů máme v cestě ještě pár jezů, dílem shoblovatelných. Řeka sama skoro neteče. Pod mostem v Bransouzích vytahujeme vlevo lodě skrz koupaliště ke Škodovce, nakládáme Skyllu a Mariánu s jiným vodním bordelem... a jedeme oklikou domů. Mariánu ještě vykládáme v Malém Beranově. Škodovka se celou cestu chová způsobně, ač posledních asi 40km před PV mám kapku obavy, palivoměr je silně v záporném poli a všechny benzínky zavřené.



Zpět na hlavní stránku cancáku.
Vytvořeno cca 15.6.2006