Hloučela a Opatovický kanál 8. - 9.9.2007

Sepsal: Jóžin

Zvadlo bydlí tady.


Tohle byla zase jedna z organizačně zmatených akcí. Původně se měla kromě sobotní Hloučely pouštět v neděli Svratka, ale Povodí to s chabou výmluvou na nedostatek vody zrušilo. A protože bylo sprosté sucho ... a tedy žádný rozumný program na neděli, vypadalo to, že nepojedeme.

Jenže pár dní před akcí zapršelo, zvlášť v Jeseníkách a Beskydech z toho byly drobné povodně .... takže jsme se den předem dohodli, že pojedeme. Po zkoumání toků, které měly vodu, ale nebyla tam vyloženě povodeň, jsem se nakonec rozhodl vyrazit v sobotu na Hloučelu a v neděli dát něco poblíž / po cestě, co bude mít ještě vodu. Za začátku to vypadalo možná na Svitavu či Stvořidla, eventuelně na horní Chrudimku, která sice měla první povodňový stupeň, ale vypadala, že by v neděli mohla mít vody akorát.

Mariána ovšem v mezičase ztratila jednak Spartaka (nebo koho), který chtěl původně jet a druhak chuť jet na vodu i v neděli - prostě Osmému Divu Světa se nechtělo ... Navíc nebyla schopná si ani v pátek rozmyslet, kam chce jet ... takže já s Klokanem jsme vyrazili v pátek autem se Skyllou do Prostějova, abychom si dali Hloučelu ... a Mariána se zatím válela s Osmým Divem Světa v Kuřimi.


Sobota 8.9.2007

Ráno volám Mariáně, a z ní leze, že jede na Svitavu ... ač Svitava je někde těsně pod hranicí sjízdnosti. No, dobře jí tak. Pro nás to znamená pouze to, že si pro sud do Vyškova (na chystanou čtvrtou pečeckou brigádu) musím zajet sám.

Takže nějak po deváté, po návratu z Vyškova, vyrážím autem se Skyllou a Klokanem, přibaliv ještě Haničku a mé kolo, do Mostkovic. Tam vše krom kola vykládám, auto odvážím k mostu u Haly a na kole se vracím zpět.

Na vodu vyjíždíme asi v 10:30, Haničce před tím dávám kolo a foťák nastavený na automat, aby nás mohla po cestě fotit. Potkáváme ji pouze jednou, u druhého mostkovického mostu - toho vypečeného - ale fotí nás z úplně blbého místa... Vody je tentokrát o trochu víc než v minulých letech, je to pěkné svezení. U Haly jsme asi za tři čtvrtě hodiny ... nakládáme loď na auto a jedeme zpět k hrázi, letos pouští až do jedné, takže stíháme ještě jedno svezení, tentokrát až na Rybníček.

V Mostkovicích se opět potkáváme s Haničkou, která kromě focení má za úkol zjistit, zda je občerstvení na mostkovickém hřišti v provozu, a přijít nám to říct na přilehlou lávku. Jenže je zmatená, takže ji nakonec potkáváme až na Rybníčku. My si tedy na hřišti dáváme výbornou černohorskou desítku a pak jedeme k Hale a dál ...

První zajímavé místo je most Olomoucké ulice, který se přestavuje, takže nám tu Hloučelu sprostě zatrubnili ... a musíme to přenášet. Druhé zajímavé místo potkáváme jen o kousek dál - je tam přes řeku padlý jakýsi dosti rozvětvený stromek, který vypadá evidentně nesjízdně, ale dá se před ním v pohodě zastavit. Klokan ovšem jen zahlídne klacek, neudrží se a musí na něj skočit. Při tom si kapánek zhmoždí čumák ... ale kupodivu to zvládá prorazit. Hold je to silně tvrdohlavé zvíře.

Na Rybníčku potkáváme Haničku s kolem, na kterém já se vracím do Mostkovic pro auto ... a pak se i s lodí vracíme k Haničce domů. Ještě je třeba poznamenat, že všechny 3 fotky, které Hanička zvládla vyfotit, jsou tak neskutečně rozmazané, že mi nezbývá, než je smazat. Netuším, jak to dokázala ...


Neděle 9.9.2007

V sobotu odpoledne to už s vodou vypadalo dost bledě, dokonce i na Chrudimce. Takže na neděli nám (mimo povodňových řek) zbyla jen příjemně zvednutá spodní Lužnice ... a takové ty oleje, co mají vodu pořád. No, a protože je spodní Lužnice dosti z ruky, vyrážíme nakonec na Opatovický kanál. Vybíráme samozřejmě tu část s akvaduktem, aby tam bylo aspoň něco zajímavého.

Začínáme nakonec u mostu na severovýchodním okraji Přelovic a jedeme až do Semína. Je to docela pěkná vrbičkárna, ale projet se dá všude. Teda až na dva jezy. Akvadukt je docela pěkný, průjezd skrz Semín má taky něco do sebe, ale je to celé olej.

V Semíně na návsi končíme, já se vracím pro auto, které jsem ještě před vyplutím svezl na půl cesty. Pěšky. Nic tu nejezdí. Jinak jedna ze dvou semínských hospod točí Pernštejna ... ale jako řidič, jsem povinný abstinent. Po naložení lodě a zbylých krámů míříme, kupodivu, domů do Peček ...



Zpět na hlavní stránku cancáku.
Uplácáno 18.9.2007