Psí Jizera 23. - 24.6.2007

Sepsal: Jóžin



Zvadlo na tuhle akci nikdy nevzniklo.

Cílem této akce bylo seznámit naše milé malé pětadvacetikilové štěnátko s lodí a vodou, aby se jich později nebálo, a zároveň vyzkoušet, zda se bude v lodi chovat způsobně.

Asi měsíc před touto akcí se mi Peter Sládek (z Logosu) svěřil, že by si to se svou Luckou na kanoi taky zkusil. Takže jsme obě věci spojili a vybrali vhodnou (olejovitou) řeku - dolní Jizeru. Neteče, je blízko a kolem točí Podkováň.

Peter mi účast v pátek odpoledne pod dojmem aktuálního počasí odříkává, ale večer to reviduje ... že se uvidí dle ranního počasí.


Sobota 23.6.2007

Ráno je krásně, takže Peter s Luckou jedou s námi.

Scházíme se v Lysé nad Labem s mírným zpožděním asi v 10:15. V autě mám už Klokana s Fayou a na střeše Skyllu s Hydrou. Takže když přistoupí Peter s Luckou, je trochu těsno. Cestou se stavuji nahoře v Benátkách pro lahvovou Podkováň (mají do 12:00) a za chvíli jsme v Horkách nad Jizerou, kde se pod jezem naloďujeme. Jen co vyplujeme, začíná pršet - schováváme se pod stromem, naštěstí je to jen přeháňka.

Peterovi kormidlování docela jde, motá se jen chvíli a pak jede už celkem rovně. Jez v Dražicích přenášíme přes těleso. Faya dělá na lodi docela bordel, pobíhá ze strany na stranu a my to musíme vyrovnávat. Kus nad benáteckým jezem nám přes všechnu snahu Faya vyskočí z lodi - na chvíli mizí pod hladinou, ale pak se vynořuje a ukazuje se, že plavat skutečně umí od přírody. Klokan zmatkuje a chce skákat za ní, nicméně já Fayu raději normálně vytahuju zpátky do lodi. Voda je docela teplá, ale vzduch zas' tak moc ne, a tak se nám Faya hezky klepe. Peter a Lucka jsou po slabých 5 km úplně utahaní, a strašně je to táhne do hospody, je vidět, že se celé dny jen válí u televize.

Benátecký jez opět přenášíme přes těleso, Jizera je dost vyschlá, takže to jde. Kotvíme pak vlevo kousek nad mostem a jdeme do hospody U Samce. Točí stále podkováňskou desítku i dvanáctku. Protože mne možná odpoledne čeká řízení mého vozidla, zůstávám u desítky, je výborná. K pivu pojídáme utopence a hermelín, dle očekávání tu nic jiného nemají.

Rozpadlý jez na kraji Benátek sjíždím s oběma loděma já s Klokanem, Logosáci by na to po jednom dni přeci jen neměli a s Fayou bych si jet netroufl. Kačovský mlýn nám nezbývá než přenést. Něco před sedmou jsme u mostu v Tuřicích ... a vyhlížíme místo na spaní. Končíme nakonec na pravém břehu asi 100 m pod mostem ... za moc to nestojí, ale pro dva stany se tu místo najde. Stany nestavíme, spěcháme do hospody a odeslat Klokana autobusem pro auto. Máme s tím kapku problém, protože vesnice je samej plot, ale nakonec vítězíme.

Po naložení zvířete do autobusu jdeme tedy do hospody, která je ale dnes dost vyžraná, měli tu nějaké hasičské mecheche. Zprvu se tváří, že mají jen dvě porce čevabčičí ... ale nakonec se objeví i guláš a možná ještě něco... Podkováňskou desítku tu tentokrát mají o poznání horší než v Benátkách, ale stále se to dá pít. Faya se snaživě seznamuje s místními psy. Lucka nás ještě před desátou vyhání z hospody vedena obavou, že potmě nezvládnou postavit stan. Ale nakonec to nějak zvládají. Faya spí na své umělohmotné podložce přivázaná ke stromu a chová se způsobně.


Neděle 24.6.2007

Ráno vstáváme a balíme, snídani dáváme pouze studenou. Peter s Luckou jsou po noci celí zničení, zřejmě poprvé v životě spali mimo svou postel.

Rozhodujeme se dnes popojet jen pár kilometrů do Skorkova, nejezdí tu totiž žádný použitelný autobus, takže se pro auto budu muset vracet pěšky. Pod Tuřicema to místy i trochu teče, a Logosákům se to kupodivu celkem líbí.

Ve Skorkově dle plánu končíme. Jdu pešky pro auto, nakládáme lodě a ostatní bordel a jedeme do Lysé, kde něco po poledni vykládám Lucku s Peterem...



Zpět na hlavní stránku cancáku.
Vytvořeno 25. - 29.6.2007