Naše první brigáda na brandýském hradě 12.-13.4.2008

Sepsal: Jóžin



Zvadlo nebylo vytvořeno.


Sobota 12.4.2008

Po naší únorové návštěvě hradu v Brandýse nad Orlicí, jsme se rozhodli zúčastnit jedné z brigád party místních bláznů, kteří se pokoušejí zachránit zbytky hradu před definitivním rychle postupujícím rozpadem. Hrad je v katastrofálním stavu, navíc postavený z opuky. Říkal jsem si, že kromě toho, že pomůžeme hradu, poznáme místní spolek a třeba do budoucna i navážeme nějaké užitečné kontakty a něco se naučíme.

Protože komunikace s Michalem Sláničkou, šéfem Spolku pro záchranu hradu Brandýs nad Orlicí je trochu zvláštní, ani se s sebou nikoho dalšího brát nesnažíme - jedu tedy jen já a Klokan.

Z Peček vyjíždíme v 8:09, v Kolíně přesedáme na rychlík a tím jsme něco po deváté v Chocni. Majíce zde asi tři čtvrtě hodiny času jdeme se mrknout do města. Potkáváme pár poličsky laděných hospod a jednu koženou galanterii, kde nic z toho, co sháníme, nemají a navíc místní relativně sympatická prodavačka ani netuší, že v Brandýse mají vůbec hrad.

Courákem dojíždíme posledních pár kilometrů do Brandýsa a lezeme na hrad. Brigáda oficielně začínála už v 9:00, takže je to tu už v plném proudu. Navíc je tu oproti ohlášenému očekávánému stavu docela dost lidí. Velí tomu tady Radek, kromě něj je tu i Radka, jeden starší pán s asi desetiletým dítětem a dvě docela hezké asi 17ti leté holčiny.

Brigáda se věnuje opětovnému čištění severního boku druhého předhradí a přilehlého příkopu od náletových dřevin. Ostatně, Spolek za čtyři roky své existence zatím pouze hrad částečně vyčistil od náletů a započal budování sjízdné cesty k hradu ... toť s výjimkou různých jednání zatím vše. Čistíme tedy s ostatními. Kolem poledního odchází Radka s tím, že přijde zase zítra. O chvíli později pak my s Radkem jdeme na návštěvu Michala Sláničky - ten na hradě není, neboť na invalidním vozíku se náletové dřeviny odstraňují blbě.

Radek nás tedy dovádí za Michalem a tam zanechává, jdouc se naobědvat. S Michalem pak probíráme různé informace okolo hradu a nápady co dál. Stav je takový, že hrad patří městu, které na něj ovšem nechce dávat peníze. Spolek má navíc na hrad nějakou blbou smlouvu, takže na vše potřebují vždy podpis města. Kraj by byl ochoten na hrad dát peníze, ale ... funguje to tak, že kraj dá vždy maximálně 50% ... a zbytek by mělo dát město. Pokud by spolek těch 50% sehnal od sponzorů, kraj by dal tak nejvýš 35% a město by muselo doplatit zbylých 15% ... což by ale snad mohlo fungovat. Mimochodem, kdyby hrad patřil fyzické osobě (což město odmítá), kraj by mohl zaplatit až 80%. Jinak Brandýs má asi 1200 obyvatel, takže je to spíš vesnice ... a celkově domorodci nemají o hrad příliš zájem.

Spolek jedná s archeoložkou z Pardubic, paní Cejpovou, ta by měla za týden provést zaměření hradu a posléze tam snad provádět archeologické výzkumy. Jenže, aby se mohly provádět arch. výzkumy, Spolek prý musí mít stavební projekt, jak hrad opravit. Takový projekt byl vytvořen v roce 1998, ale prý byl poměrně megalomanský a navíc rozpad hradu od té doby opět postoupil, takže je projekt zřejmě nepoužitelný a nezbývá, než vytvořit nový. Na což ovšem nemá Spolek peníze, a tak se rozhodl nabídnout zpracování projektu jako diplomku na ČVUT ... to by ovšem znamenalo, že by mohl být hotov nejdříve za rok. Dále Spolek shání statika, který by byl zadarmo ochoten jim tam cosi udělat - co přesně, to se mi nepodařilo zjistit. Sečteno a podtrženo, Spolek pod vedením Michala se snaží místo shánění sponzorů nechat udělat vše zadarmo nebo téměř zadarmo a nikam nespěchá, příliš se neohlíží na katastrofální stav hradu, kde může spadnout další část sklepů v podstatě kdykoli...

Mimo jiné jsem také Michalovi předhodil svůj návrh na provizorní zastřešení oblasti nad palácovými sklepy ... a Michal poznamenal, že je potřeba to prokonzultovat s odborníky, zda by vyschnutí půdy nad "sklepy" těmto spíše neuškodilo. V tom má samozřejmě pravdu. Každopádně, právě stav "sklepů" je katastrofální, bylo by potřeba alespoň některé části podepřít a začít s rekonstrukcí - prosakující voda vymílá omítku a samotné opuce taky nedělá zrovna dobře.

Na hrad se vracíme něco před třetí, už je tu jen Radek. My obědváme a dáváme se do díla ... a Radek nám po chvíli oznamuje, že musí domů - manželka po něm touží. Já s Klokanem zůstáváme na hradě sami téměř do 18:00, ač jsme již unavení, čistíme štítovou zeď a její bezprostřední okolí. Co bychom taky dělali jiného, kdybychom šli do hospody ve čtyři, tak bychom večer hezky vypadali...

Slabě před šestou tedy míříme do hospody U Podkovy. Klokan si dává žabí stehýnka a já cosi z krůty ... výsledek je takový, že vačnatec uzřev svou krmi zvládá jen ochutnat ... a pak to musím dojíst já... Nicméně špatné to není, jen masa je pomálu. Zůstáváme relativně dlouho, žvaníme nejdřív s cyklouši (jsou tu přemnožení) a pak s nějakými "lázeňskými" hosty. 15° Rychtář se pije docela dobře.

Spíme klasicky v hradním sklepě.

Neděle 13.4.2008

Dnes má přijít další z hlavních členů Spolku, Zdeněk. A kromě něj to slíbila Radka ... víc lidí příliš neočekáváme, brigáda je dvoudenní kvůli nám, místní tíhnou k jednodopoledním jednou měsíčně:-(

Anžto Zdeněk ohlásil svůj příchod na 8:30, vstáváme před osmou. Ze "sklepa" se přesouváme na druhé předhradí a tam si na ohni vaříme snídani. Zdeněk doráží až asi v 9:15 ... a s ním se přesouváme do jádra hradu, kde nám odstraňování náletů přijde důležitější. Zatímco my se zabýváme touto činností, Zdeněk po hradě sbírá kameny, prý aby se to tam pak lépe kosilo. Radka navzdory včerejšímu slibu nedorazila.

Od Zdeňka se dozvídáme, co to je na hradě za divné kusy igelitů nad jedním ze sklepů - jde o Radkův nepovedený pokus o improvizované zastřešení - voda mezi igelity stejně proteče, ale kvůli nim se nemůže odpařovat, takže je výsledek přesně opačný než záměr...

Jelikož je Klokan nějaký zničený, kolem druhé to balíme a jdeme na vlak...



Zpět na hlavní stránku cancáku.
Sepsáno 16.4.-4.5.2008