Druhá (moje) brigáda na brandýském hradě 11.10.2008

Sepsal: Jóžin



Zvadlo nebylo vytvořeno.


Sobota 11.10.2008

Tak jsem se zase rozhodl vyrazit do Brandýsa, abych Spolku pro záchranu hradu Brandýs nad Orlicí trochu pomohl někam s hradem pohnout. V září se mi termín nehodil, tak to skončilo na tomto říjnovém.

Klokan je březí, takže nejede, proto beru jako náhradníka Fayu. Z Peček vyjíždíme v 8:09, v Kolíně přesedáme na rychlík, který ovšem v Přelouči čeká na zbytek osazenstva z našeho couráku (dál opravují trať a jezdí se po jedné koleji), takže do Chocně dorážíme téměř v 9:45. Jdeme rychle koupit chleba do nedalekého pekařství a cestou zpátky napájím Fayu v Orlici ... má tendence se v ní vykoupat, dá mi docela práci jí to znemožnit. Dalším courákem jsme po chvíli v Brandýse ... a Faya celkem bez problému zvládá i poslední výstup.

V Brandýse jdu Fayu ještě jednou napojit do Orlice, tentokrát ji nechávám smočit si spodní část kožichu ... ale plavat se jí nechce, mrše. Lezeme nahoru na hrad, respektive na předmostí, kde končí nově zbudovaná cesta. Očekávám, že brigádníci budou tady ... ale nejsou, proto se jdu mrknout do jádra, jestli se třeba nepustili do podpírání kleneb. Ani v paláci je nenacházím, tak volám Radkovi Martínkovi, abych se dozvěděl, že jsou až na konci "nové" cesty...

Kromě Radka tu potkávám stavaře Honzu ... a po chvíli přijíždí i choceňský strojvedoucí Jirka, který byl doma ještě pro nějaké nářadí. Cílem brigády je úprava cesty k hradu, takže na začátku cesty lámeme skálu, o kterou si V3Ska rozřízla gumy, když se cesta prodlužovala, a následující úsek srovnáváme - zasypáváme díry a kaluže a tak. Cca ve 13:15 končíme, Radek spěchá za manželkou, aby nedostal přes hubu:-)

Já vyrážím pěšky za Michalem Sláničkou, šéfem Spolku, abych s ním probral novinky kolem hradu, zjistil, kde to teď vázne (a jestli s tím nemůžu něco udělat) a pokusil se spolek nasměrovat správným směrem, tedy především k podepření kleneb palácových "sklepů". K mému překvapení po chvíli doráží i Radek s Honzou, Radek nás však po chvíli opouští, musí domů...

Aktuální stav je tedy takový, že projekt na konzervaci hradu vázne především na zaměření hradu, které by měl dodělat Petr (manžel Radky), ale tomu se do toho moc nechce. Sdruženáři se aktuálně zajímají hlavně o případný most pro spojení předhradí s předmostím, pro který se Honza zavazuje udělat nějaký prvotní nákres. Z mého pohledu ovšem vrcholem brigády je fakt, že se s Honzou domlouváme, že by mohl udělat i nějaký prvotní náčrt podepření palácových kleneb ... s čímž on souhlasí, ovšem s tím, že se nás nad tím musí ve sklepích sejít více a "dát hlavy dohromady". U tohoto tedy končíme a domlouváme termín onoho brainstormingu spojeného s brigádou a zasedáním Výboru Spolku na 1.11.2008. Asi po dvou hodinách od Michala odcházíme, je kapku ukecaný, takže to není snadné. Navíc mi připadá, že se snaží Honzu vyloženě zavalit úkoly ... ale Honza je asi dost odolný, když tohle byla jeho třetí brigáda zde.

Honza je tu autem a je z Hradce, takže mi nabízí, jestli nechci někam svézt ... ale já s díky odmítám ... chci ještě udělat pár odpoledních fotek hradu. Takže něco málo z jedné ulice u kostela fotím ... ale není toho přes listí příliš vidět. Pak jdu dolů do "baru" U Podkovy, kde si dávám něco k snědku (levně a dobře tu vaří ... jen by mohly mít větší porce, ale za ty prachy člověk nemůže chtít zázraky) a dvě výborné patnáctky z Hlinska. Po necelé hodince se zvedám a jdu udělat ještě pár snímků nahoru na hrad ... a pak ještě jednou ke kostelu (ale je to asi hůře nasvícené než prve).

Protože mám ještě necelou půlhodinku času, jdu si dát k Podkově ještě jednoho Rychtáře ... a na odchodnou dávám hospodskému jeden mnou upravený žebrací leták, jestli by ho nemohl někam vyvěsit. Hostinský ochotně souhlasí, jen říká, že to chtělo udělat větším písmem, v čemž má pravdu. Hold příště. Pár letáků nechávám ležet i v čekárně na nádraží, a vedle u přednosty se ptám, jestli ho tu nemůžou vylepit ... říkají, že ne, ale že neoficielně ho tu můžu vylepit sám (oficielně se za to platí). Nicméně nemám žádnou izolepu, takže taky příště. Spěšňákem v 17:55 odjíždíme zpátky domů...



Zpět na hlavní stránku cancáku.
Sepsáno 20.10.2008