Třetí (moje) brigáda na brandýském hradě 1.11.2008

Sepsal: Jóžin



Zvadlo nebylo vytvořeno.


Sobota 1.11.2008

Před třemi týdny, na minulé brigádě jsme se s Honzou Šmejdířem domluvili, že se tuto sobotu sejdeme a pokusíme se navrhnout nějaké podepření palácových sklepů, abychom zabránili dalším destrukcím, které více než akutně hrozí. Takže i když se mi dost nechce, vyrážím. Protože mám slíbený odvoz (čistým) autem z Chocně, nechávám tentokrát Fayu doma.

Do Kolína jedu raději autem, vzhledem k převrtávání výhybek mezi Kolínem a Velimí je to asi jediné rozumné řešení. Dále pak pokračuju rychlíkem do Chocně, kde jsem asi s 20-ti minutovým zpožděním něco po půl deváté. Honza už na mne čeká před nádražím. Autem dojíždíme se zastávkou v krámu až k začátku "nové" cesty na hrad. Já na hradě pak něco fotím - svítí sluníčko a Honza si zaměřuje příkop mezi předhradím a předmostím, aby byl schopen upřesnit svůj návrh mostu.

Něco po deváté doráží i zbytek - tentokrát neobvykle silná sestava skládající se z Radka, Zdeňka, Jirky a jeho syna. Po prvotní debatě u příkopu míříme do sklepů a řešíme, co by stálo za do nějak podepřít, zajistit či podobně. Končíme u toho, že klenba v té "hlavní" místnosti (té, do které se dnes leze bývalým oknem) je ještě v celkem slušném stavu; v té severně od ní je to o dost horší, mezi kameny tam v podstatě není malta, ale zatím to nevypadá, že by to chtělo spadnout. Mezi těmito místnostmi je díra po příčce (poté, co odešel dveřní portál, zeď sjela dolů), kterou by bylo dobré zastřešit, aby voda nevymílala maltu a díra se nezvětšovala.

Nejsevernější, z poloviny zřícená, místnost by také ocenila zastřešení a zabránění lidem v tom, lozit tudy nahoru na "nádvoří". Jednoznačně nejkritičtější situace je ovšem ve zbytcích místnosti jihovýchodně od té hlavní. Příčka mezi těmito dvěma opět v podstatě neexistuje - v jejím místě je díra nahoru ... která končí jen hlínou. Hned vedle tohoto místa se nachází zbytek klenby s oním slavným horkovzdušným topením a vedle toho otvor v klenbě, kterým do sklepů někteří nezodpovědní jedinci lezou shora z "nádvoří". Dále pokračují jakési zbytky křížovité klenby do zavalené místnosti. Vše kolem tohoto otvoru se jaksi drží vzájemně do kruhu ... a když spadne ona hlína nad bývalou příčkou, pravděpodobně s sebou vezme minimálně zbytek klenby s topením, nejspíše ovšem mnohem více. Nicméně tuto část by pravděpodobně nijak podepřít výdřevou nešlo ... jako jediná schůdná cesta se zdá zabarikádovat prostor před bývalou příčkou v hlavní místnosti prkny, ta zapřít kůly a místnost zasypat ... asi nejlépe pískem.

Brigáda sama se pak zabývá úpravami přístupové cesty, já s Jirkou a jeho synem (Honzou?) budujeme na jednom dosti mokrém místě odvodňovací korýtko, zbytek zarovnává nerovnosti. Kolem 13:00 končíme a přesouváme se (s výjimkou Jirky a jeho syna) k Michalovi, kde opět řešíme věci kolem hradu. To podstatné, tedy projekt, stále visí na Petrovu zaměření, které prý slíbil dodělat, až opadá listí. Snažím se tedy aspoň přimět Michala, aby pokud to Petr do konce roku neudělá, na to nahnal někoho jiného a už dále nečekal. Domlouváme se na sloupku u vjezdu na naši novou cestu, aby nám ji neničili jedinci, kteří si zajedou nakrást dřevo (město totiž nechce závoru). Prohlížíme Honzův prvotní návrh mostu, vypadá to na dva pilíře a nosnost kolem tří tun. Dále pak řešíme podepírání resp. zasypávání oné problematické místnosti, Michalovi se do toho moc nechce, ale nakonec končíme alespoň s tím, že to Honza načrtne a probereme do s archeology, památkáři atp. A Michal slíbil do jara sehnat křovinořez, aby se neplýtvalo silami sdružení při nekonečných jarních "čistících" brigádách. Jinak potenciální termín další brigády domlouváme na 29.11.

Protože je Michal strašně ukecaný, končíme v podstatě za tmy. Takže na odpolední fotky nedošlo... Honza mne odváží až téměř na choceňské nádraží...



Zpět na hlavní stránku cancáku.
Sepsáno 4.11.2008