Rumový čundr 13. - 17.11.2009

Sepsal: Jóžin



Zvadlo bydlí tuhle.


Pátek 13.11.2009

Asi v 16:20 se scházím s Dejvem a MadMaxem na oblíbené benzínce v Krči. Jedeme samozřejmě MadMaxovým služebním autem - míříme po D1 směr Velká Bíteš a posléze Rájec - Jestřebí. Na kilometru 93,5 je ovšem bouračka a před ní 13 km kolona. V té naštěstí trávíme jen cca 20 min, pak se dostáváme k jakémusi zřejmě neoficiálnímu sjezdu ... a inkriminovaný úsek objíždíme přes Humpolec a Jihlavu. Objížďkou nicméně ztrácíme tolik času, že se varianta stíhání vlaku v 19:37 z Rájce - Jestřebí stává zcela nereálnou, takže voláme Mariáně, aby připravila večeři ... budeme hold dnes chlastat a spát u ní.

V Jihlavě se na chvíli napojujeme na dálnici, ale ve Velkém Beranově ji zase opouštíme - na 128. km má být další havárie. Kousek za vsí MadMax kapku nezvládá najet na starou brněnskou silnici a zcela zmaten končí v protisměru, kde jen tupě zírá na blížící se auto. Naštěstí má jeho řidič dobré brzdy a reakce ... ale i tak zastavuje asi 0,5 m od nás.

Po staré jedeme až do Velkého Meziříčí, kde dáváme v pivovaru bezpečnostní přestávku. Točená 12° Harrach je výborná (a mají tu i slušnou nabídku ryb - ale žrát budeme u Mariány). Bereme nějakou 10°, 12° a 14° v PET flaškách (vše 1,5l za 65 Kč) na večer a pokračujeme do Kuřimi.

U Mariány požíráme nějaké maso s bramborama, popíjíme naše pivko a sem tam i něco jiného, hrajeme a zpíváme. Spíme nakonec na zemi v Mariánině obýváku.

Sobota 14.11.2009

Ikdyž se snažím Mariánu a zbytek ráno vykopat relativně brzo, moc se to nedaří. V sestavě obohacené o Mariánu jedeme dvěma auty do Černé Hory, kde to MadMaxovo necháváme - plánujeme sem dojít. Mariániným pak pokračujeme do Chrastové Lhoty (odkud mu ho posléze sveze jakýsi spolubydlící).

Ze Lhoty jdeme přes kopec na hrad Rumberk, kde máme sraz s Poníky - ti šli v pátek místo čundru raději do kina. Navíc posléze zjištujeme, že Poníci tak vyměkli, že jedou bez věcí jen na 1 den. Jinak, hrad, na který jsme vyrazili kvůli článku na iDnesu o tom, jak ho archeologové vyhrabali, za mnoho nestojí. Kromě valů a příkopů jsou tu k vidění jen vykopané díry s jakousi textilií, která snad zakrývá zbytky zdí. Prostě žádná zeď tu k vidění není.

Z hradu jdeme po cestách dle mapy přes Bahna, Babolky a Slatinku na kraj Letovic, kde kotvíme v restauraci Havírna. Popíjíme výbornou 10° Černou Horu, hrajem krávy a dáváme si tu pozdní oběd - vaří tu slušně. Za soumraku se zvedáme, procházíme Letovicemi a po modré a zelené míříme přes Nýrov na Hradisko (Újezd u Kunštátu) - zbytky nějakého opevnění, pravděpodobně hradu. Modrou značku ztrácíme, ale po čase se na ní zase objevujeme, cestou nás ovšem opouští Poníci, bojí se, že by pak netrefili domů a sežral by je v lese Medvěd.

Tábor rozbíjíme kousek od Hradiska, poblíž partyzánského památníku. Děláme oheň, vaříme večeři, hrajeme a zpíváme - Mariána nese kytaru.

Neděle 15.11.2009

Ráno jdu omrknout Hradisko - kromě valů a příkopů jsou tu k vidění jen nějaké prohlubně a vyvýšeniny, jejichž původ aktuálně není zřejmý.

Vaříme snídani a vyrážíme po naučné stezce a žluté značce do Svitávky, nad kterou stojí zbytek dalšího hradu. Kopec je to slušný a nahoře, kromě obligátních valů a příkopů, jsou k vidění základy věže, náznaky 2 místností paláce a na jednom místě chabý zbytek hradby. A trosky barokní kaple.

Z hradu se sypeme dolů do hospody U Zvonu, kam mne naše banda alkoholiků chtěla zatáhnout už cestou na hrad. Točí tu různá piva z Černé Hory, ale desítku mají řádně hnusnou, zřejmě vůbec nečistí trubky. V hospodě se nějakou chvíli zdržíme, protože na boskovickou Baštu to už za rozumného světla stejně stihnout nemůžeme. Odcházíme něco po čtvrté ... a snad MadMax dostává ten výborný nápad jet do 6 km vzdálených Boskovic vlakem ... s přestupem ve Skalici nad Svitavou. Takže nakonec já jdu pěšky a banda kokotů jede vlakem, přičemž se zvládnou vyslintat nad jednou vnadnou babou a MadMax si k tomu navíc zvládá připálit jistou část těla o topení.

V Boskovicích chceme zapadnout do nějaké knajpy se slušným pivem na náměstí, leč stojí to tam za hovno, takže končíme kus vedle u hlavní silnice v restauraci Zlatá Růže. Tady mají černohorskou desítku luxusní, navíc je tu hezká a příjemná obsluha ... a mají tu medovník za 29 Kč. Po dvou pivkách se pak odebíráme nahoru na hrad a posléze na Baštu. Nahoře, protože značka nevede zcela dle mapy, si Mariána s MadMaxem drahnou dobu honí GPSky ... aby asi po čtvrt hodině přišli na to, že Bašta bude fakt na kopci ... Vaříme a spíme v hradním (resp. Baštovém) příkopu.

Pondělí 16.11.2009

Ráno vstávám jako obvykle první a jdu omrknout Baštu - kromě mohutných valů a příkopů je tu k vidění ještě půdorys zbytku paláce - ovšem ten jen v úrovni terénu, žádná nadzemní zeď.

Vaříme snídani, balíme a vyrážíme. Mrkneme k boskovickému hradu - ale ten je samozřejmě zavřený - a pak už se sypeme mimo značku do údolí potoka Bělá. Dál pokračujeme stále bez značek po lesních cestách do Újezdu u Boskovic, pak po cyklotrase a posléze kolem potoka až na červenou značku pod doubravickým hradem.

Předhradí hradu dnes okupuje pole, ikdyž jsou stále patrné zbytky příkopu, jenž ho odděloval od okolní krajiny. Za předhradím následuje příkop, mohutný val, další příkop a vlastní jádro hradu. V jádře je k vidění půdorys paláce a v úrovni země dochované zbytky hradeb, hromada kamení po bývalé věži a jihozápadně od ní o několik metrů níže zbytky zdí věžovité brány.

Od hradu míříme po červené do vsi Doubravice, kde zapadáváme do hospody U Rudolfa, ve které mají slušnou černohorskou jedenáctku a výborné 300 g řízky i s přílohou za 98 Kč.Nutno ovšem poznamenat, že je to jediné, co mimo poledne k jídlu mají. Hrajeme karty ... a po obligátních 2 pivech odcházíme po zrušené zelené značce přes Bořitov do Černé Hory. Je sice už v podstatě tma, ale cesta je v pohodě.

V Černé Hoře zapadáváme do pivovarské hospody jež zove Sladovna. Nabídku točeného piva ovšem nemají asi zdaleka kompletní - zvláště nám chybí nové pšeničné pivo Velen. Plzeňákům se nechce zítra táhnout po značce na Trmačov a pak zase zpátky do Černé Hory, Mariána by na Trmačov šla, ale zase nechce přespat tady za vsí a jet ráno rovnou domů ... takže kolem deváté odjíždí autobusem do Kuřimi, zatímco my ostatní ještě chlastáme a hrajeme preferans. Snad kolem desáté nás z hospody vyhazují, tak zapadáváme kolem kopce Bukovice, kde na jakýchsi plošinkách rozbíjíme tábor.

Úterý 17.11.2009

Ráno je dosti zamlžené. Vaříme snídani, balíme a vracíme se k MadMaxovu vozu. Plzeňáci si ještě nakupují nějaké pivo v prodejně pivovaru ... a pak už míříme čím dál tím hustší mlhou do vsi Hluboké Dvory, odkud jdeme už pěšky a bez věcí na Trmačov.

Na hradě je k vidění úzký a vysoký střep bergfritu, navíc i z druhé strany je vidět zbytek lícového zdiva věže vystupující do výše necelého půl metru, takže si lze lépe udělat představu, jak věž původně vypadala. Jižně od věže jsou pak k vidění rozesuté zbytky jednoprostorového paláce, západně hromada kamení po hradbě. Jádro hradu ze 3 stran obíhá příkop a val, navíc je narozdíl od neskutečně zarostlých Doubravic vysekané, takže se tu docela dobře fotí, tedy pokud není mlha, jako dnes.

Vracíme se k autu ... pak na D1 ... a do Prahy. V Čechách už mlha není, svítí tu sluníčko. Plzeňáci mne vysazují na Chodově i s krbovým roštem a Mariáninou řetězovou pilou, takže se pak jako masový vrah táhnu metrem a posléze vlakem domů...



Zpět na hlavní stránku cancáku.
Sepsáno 17. - 19.11.2009