Krušnohorský velikonoční čundr 2. - 5.4.2010

Sepsal: Jóžin



Zvadlo bydlí tuhle.


Pátek 2.4.2010

S MadMaxem máme sraz v 19:09 na nádraží v Žatci - já přijíždím vlakem, MadMax samozřejmě autem - a samozřejmě má zpoždění. Takže si chci dát jedno pivo v nádražní hospodě - ale vyhazují mne s tím, že zavírají, třebaže otevírací dobu mají až do 20:00. Mířím tedy k městu najít nějakou jinou hospodu. Na mostě přes Ohři MadMaxovi volám - prý je už poblíž, takže na něj nakonec na suchu čekám.

MadMaxovým vozem jedeme skrz Most podél tramvajové trati do Litvínova, kde v pohodě parkujeme poblíž hospody U Bílého Sloupu. Do ní posléze zapadáváme - před tím ovšem jdeme ještě omrknout asi 100 m vzdálenou kavárnu s Žatcem. My ale patříme asi spíš do hospody... U Bílého Sloupu točí slušnou 11° Samsona za 17,5 Kč (a nějaké splašky od Heinekenu). Dáváme tu i večeři - plněný paprikový lusk se 6 knedlíky za neskutečných 53 Kč. Asi do 21:45 zde popíjíme a hrajeme vrhcáby a pak vyrážíme na vlak do Oseka.

Z Oseka šlapeme po značce na Rýzmburk, kde rozbíjíme tábor na prvním nádvoří - žádná místnost na spaní tu dochována není. Nic nestavíme - je jasno. MadMax strašně chrápe.

Sobota 3.4.2010

Ráno už jasno ani zdaleka není. Když však sluníčko na chvíli vykoukne, vstávám a jdu fotit. MadMax se po chvíli přidává, ale to už mírně mrholí, takže focení přerušujeme, balíme a vaříme snídaňooběd. Po jídle pokračujeme ve focení a kolem 13:00 odcházíme. Jinak o Rýzmburk se nikdo nestará, některé části jsou silně zarostlé a jiné se rychle rozpadají - třeba zbytek jedné ze zdí kaple se už příštího jara asi nedočká.

Míříme přes Dlouhou Louku, kde si MadMax dává Kozla (pivo nemají) do Meziboří, cestou potkáváme na některých místech na cestě slušné množství sněhu. Meziboří je zcela zvrhlé "město", sestávající téměř výlučně z paneláků, ovšem postavených "v horách". V centru města zapadáváme do jakési hospody, která se chlubí cedulí "Louny". Obsluha tvrdí, že točí 12° Březňáka a 12° Louny - ale obojí chutná stejně. Mizerně. Navíc tu pivo točí do 0,4 l sklenic. Po 1 "pivu" raději odcházíme a cca o 800 m dále zapadáváme do jakési putyky s Budvarem. Opět tu točí do čtyřdecek a když to MadMax komentuje, dozvídáme se od obsluhy, že "z půllitru by tu nikdo nepil". Proč???

Po žluté přelézáme Šumný důl a po zelené pokračujeme na Klíny. Kus za nimi, na úbočí Mračného vrchu, rozbíjíme v podstatě za tmy ležení, vaříme večeři a popíjíme naše domácí jablečné víno.

Neděle 4.4.2010

Ráno vstávám opět první a nemaje poblíž žádný hrad, rozdělávám oheň a vařím snídani. Po jídle balíme a vyrážíme směr Mníšek a pak do Německa na pivo. V hotelu v Deutscheinsiedelu točí docela dobré pivo Einsiedler 0,4l za 2,1 eura. Po jednom pivku se vracíme do Čech a míříme po červené do Nové Vsi v Horách. Jinak je zataženo a podstatně chladněji než včera - teploměr v Deutschlandu ukazoval 8° C.

V Nové Vsi mne MadMax tahá hned do první hospody - s "Louny", odolávám a zvládám ho dokopat o 500 m dál k penzionu Danek - ten má sice ceduli Budweiser Bürgerbraü, ale je zavřený. Takže končíme naproti v Restauraci pod Lípou, kde mají Zlatopramen a opět "Louny". Tady už "Louny" chutnají trochu do sladka, ale mají hnusnou ovocnou pachuť. Po jednom pivo chci odejít, ale alkoholik MadMax si musí dát ještě druhé a utopence... Jinak na křižovatce na Mikulovice potkáváme třetí otevřenou hospodu - Restauraci Výšina, která má opět ceduli Budweiser Bürgerbraü a vaří. Ale už nezastavujeme.

Míříme po značkách kolem Dřevařského rybníku na Josefininu skálu, kde je na MadMaxově novější mapě zakreslena zřícenina tvrze Alberk, která bývá často nesprávně ztotožňována s Neznámým hradem u Albrechtic, který hledáme. Na Josefinině skále jsou nějaké zbytky staveb i něco, co vypadá jako příkop ... ale totálně se to neshoduje s Durdíkovým plánem hledaného hradu. Konzultujeme to tedy mobilem s informacemi serveru hrady.cz - dle tamnějšího popisu cesty na hrad to vypadá spíš na místo označené jako Alberk na mé - tedy starší - mapě KČT. Do toho na nás hezky prší. MadMaxovi se lézt dolů do údolí a pak kamsi naproti na kopec nechce, vymlouvá se na kuří oko a celkově nefunkční nohy ... takže rozpouštíme formaci a dáváme sraz u zámku Jezeří v 19:00.

Já lezu dolů k potoku, o kus dál nechávám batoh - nechce se mi s ním tahat na kopec - a za pomoci GPS vyrážím hledat hrad na polohu dle mé mapy. Přímo na daném místě nic, na čem by mohl stát hrad, není. Nejblíže se nějaký vrcholek nabízí kousek směrem k severu, v důsledku čehož lezu na kopec s kótou 566,2 - samozřejmě zbytečně. Cestou dolů zahlédnu nějakou nějakou skálu níže směrem k JV - tam ale také nic není. Ještě jednou se vracím na místo určené GPS - ale kromě zmíněné kóty v dohledu žádné vhodné místo pro hrad naní. Vzdávám to tedy a vracím se k batohu. Tentokrát jdu ovšem o něco jižněji ... a hrad trefuji. Oproti poloze z GPS je asi o 350 m jinde, jižně od polohy v mapě, v podstatě nad Albrechtickou štolou. Na hradě je to docela hezké - vzrostlý bukový les, 2 příkopy oddělená předhradí a jádro hradu se zbytky bergfritu obehnaného rozvalenou hradbou. O kus dál je cosi obdélníkového, do skály vysekaného, a na konci ostrohu terénní nerovnosti po paláci.

Z hradu se vracím k batohu, nejsem si ale úplně jist svou polohou, takže slézám dolů k potoku a na první pokus trefuji špatný směr - potok končí v betonovém korytě a šup do Albrechtické štoly. Takže to otáčím a za chvíli jsem u batohu. Cestou na Jezeří docela valím, abych tam v 19:00 opravdu byl. S MadMaxem pak stoupáme po modré do sedla pod Starým Žeberkem, kde za šera rozbíjíme tábor. Navzdory krátké přeháňce vaříme večeři - ale hnusně fouká, takže hned po jídle zalézáme.

Pondělí 5.4.2010

Ráno vstává první MadMax, mírně prší. Nevaříme a balíme ... a rozcházíme se. MadMax s výmluvou na své nefunkční nohy míří zpět přes Jezeří do Jirkova. Já lezu nahoru na Starý Žeberk, kde za odporného mrholení fotím. Kromě valu s příkopem je tu k vidění vnitřní líc hradby jádra na východě, o kus západněji poblíž jižního okraje jádra je zbytek nějakého malého zděného objektu a severně od něj rozesuté zbytky čehosi - zde má Durdík v plánu zakreslenou další zeď. A pak řada terénních nerovností...

Z hradu se vracím dolů k batohu a po modré pak stoupám za stálého mrholení na rozcestí Červená Jáma. Zde snídám/obědvám a pak pokračuji po značce ještě asi kilometr. Kousek za odbočkou na Jedlovou uhýbám z kopce azimutem k západu, dál jdu po proudu potoka, až se objeví cesta, která pak vede až pod Nový Žeberk. Kousek od hradu odkládám batoh, lezu po cestě nahoru k malému rybníčku a odtud už je azimutem na hrad jenom pár metrů.

Na Novém Žeberku jsou k vidění 3 příkopy, na předhradí pak jen terénní nerovnosti a rozesuté zbytky zdí - jediný zachovalý kousíček zdi je poblíž místa, kde býval most přes příkop. V jádru jsou na několika místech vidět zbytky zdí hradeb a paláce a na severní straně i zbytek parkánu. Třetí, tedy vnitřní, příkop má na západní straně nějaké kameny ... vypadá to jako zbytek vyzdívky.

Z hradu se vracím k batohu a po cestě kolem Kundratického potoka mířím do Vysoké Pece. Spěchám, mám vybitý mobil a spojení najité až z Chomutova. Z Pece jdu nakonec podél vybetonovaného koryta jež zove Podkrušnohorský přivadeč na kraj Jirkova a pak po zelené a žluté na vlakové nádraží. Odhad, že vlak z Chomutova do Lužné u Rakovníka bude začínat v Jirkově, se naštěstí potvrdil, na nádraží mám ještě 10 minut času, ale nedá se tu nic koupit:-( Dokonce ani jízdenka.



Zpět na hlavní stránku cancáku.
Sepsáno 5.4.2010