Údolím Oslavy 30.4. - 2.5.2010

Sepsal: Jóžin



Zvadlo posílala Mariána mailem ...


Pátek 30.4.2010

Z Práglu jedu rychlíkem do Křižanova, kde mám téměř půl hodiny času na přestup ... ale hospoda tu není. V couráku směr Studenec se scházím s Mariánou, coby organizátorem akce, a Jardou, coby jediným nalákaným účastníkem (mimo mne). Coby nosiče piva s sebou Mariána táhne ještě Dynosaura.

Vystupujeme ve Velkém Meziříčí a míříme - logicky - do hospody. Vybraný podnik zove U Kozů a točí kromě běžných splašků výbornou místní dvanáctku Harrach. Popíjíme asi do 22:00. Těsně před odchodem zvládá Mariána vyžebrat na obsluhující Maďarce půllitr s uchem a logem Harrach ... načež ho téměř okamžitě rozbíjí ... a Maďarka mu dá nakonec ještě druhý. Zdá se, že je Mariána pro obyvatele Horních Uher čímsi přítažlivá...

Táhneme se po žluté značce k jihu a u Eliášovy myslivny zahýbáme kamsi k východu ve snaze trefit zříceninu Dolní Heřmanice (Templštejn). Jelikož přímo tam značka nevede, snaží se tam Mariána donavigovat pomocí své nefunkční GPSky ... mě to připadá jako kravina - teď, potmě ... takže si stavím tropiko a Mariánu a spol. nechávám jejich osudu s tím, že se sejdeme ráno na zmiňované zřícenině.

Později se dozvídám, že ještě bůh-ví-jak dlouho bloudili, pak někde ožralí zalehli a když začalo v noci chcát, chrápali vesele dál - aspoň zpočátku... Takže Jarda si promočil spacák, pes má z granulí kašičku a tak...

Sobota 1.5.2010

Ráno vstávám, balím a v mírném mrholení vyrážím na zmíněnou zříceninu. Na cestu se ptám místní mládeže, která si tu hraje na geodety ... a dostávám zcela přesný popis, podle kterého tam za chvíli jsem. Asi 5 minut po mně tam doráží Mariána s Jardou. K vidění jsou tu zbytky věže - v některých místech jen v úrovni terénu, ale nejzachovalejší zeď má výšku kolem 2 m. Západně od věže je jakási sníženina - možná po budově - a jihovýchodně od ní jakási kruhovitá prohlubeň, dle Plačka snad po cisterně. Jinak tu není nic, ani příkop, takže není zrovna jisté, jestli to vůbec byl hrad.

Po značce pokračujeme dál až pod hrad Dub (Tassenberg). Z něj zbyla obvodová hradba, šikmá zeď dělící areál na 2 části a ještě sem tam nějaká zídka. Spodní polovina areálu je vysekaná ... nevím, možná plánují archeologický průzkum.

Z hradu pokračujeme podél Oslavy po zrušené zelené značce do Vanče a dále po nezrušené přes Naloučany do Náměště. Zde parkujeme v hospodě U Cafourků, kousek pod nádražím, kde asi jako v jediné hospodě v Náměšti mají slušné pivo - konkrétně poličské. Dáváme 3 pivka, v průběhu čehož doráží Spartakus, který s námi jde strávit jednu noc ... aby pak zase rychle zmizel.

Já s Jardou odcházíme z hospody něco po šesté ... míříme se mrknout na zbytky hradu Zňátky - díky Mariániným souřadnicím a Jardově GPS ho nacházíme bez problému. K vidění je tu pěkný příkop, toť vše. Cestou zpět na zelenou značku se k nám přidává zbytek a společně se pak táhneme na rozcestí s odbočkou na Nový (Sedlecký) hrad. Zde rozbíjíme tábor, vaříme večeři, chlastáme, hrajeme a zpíváme, než nás déšť vyžene spát.

Neděle 2.5.2010

Ráno vstáváme a ohříváme zbytky večeře. Pak balíme a zanechavše batohy hlídané Dynosaurem, jdeme omrknout Nový hrad. Je tu docela dost zdí, byť žádná zvlášť vysoká - rozkradli je místní na stavební materiál. O hrad se logicky nikdo nestará.

Po návratu k batohům se odděluje Spartakus - míří rovnou zpátky do Náměště. My zbylí pokračujeme po zelené dále na Vlčí Kopec, kde se zase odděluji já. Mariána s Jardou pokračují po značce dál, Mariána chce dojít až do Oslavan ... ale nevěřím, že to dají. Já se sypu po modré k Oslavě, kde mne čeká stále stejně blbý brod. Je to nijak neupravené místo, kde je Oslava snad méně hluboká než jinde. Takže je na dně fůra ostrých a kluzkých kamenů, v jednom místě má řeka docela proud a ač Oslava nemá nějak moc vody, místy mám obavy, abych si nenamočil trenky...

Od řeky pak stoupám po červené k Lamberku - zvlášť poslední necelý kilometr stojí za to - stezka vede po hromadách kamení, do toho několik spadlých stromů... Z Lamberka toho zbylo méně než z protilehlého Nového hradu. Za do skály vylámaným příkopem jsou skromné zbytky jakési stavby, za ní pak malý zbytek hradby a pod ním snad zřícená parkánová hradba. Dále k severu jsou základy pravděpodobně věžovité stavby a za ní skála s předpokládaným palácem - z něj je k vidění v podstatě jen nerovná zeď kopírující okraj skalní stěny. Ta ovšem nevystupuje nad terén, nejlépe ji vidí ptáci létající nad řekou. Ještě dále jsou malé abytky parkánu a za ním hrad uzavírá zbytek masivní hradby.

Po odfocení se snažím najít předsunuté opevnění popisované Plačkem... ale na hřebínku svažujícím se k hradu nacházím až kousek za překřížením červenou značkou jakousi plošinku oddělenou od dále stoupajícího hřebínku dvěma maličkými příkopy (šířka každého cca 4 m, hloubka 1 m). Rozměry plošinky by mohly odpovídat, ale 12,5 m široký příkop???

Vracím se k batohu a plnou parou vyrážím do Náměště na vlak. Beru to po nějaké cestě na modrou směr Kralice a posléze po klikaté cykloznačce k severu a dále po normální silnici. Stezka kolem Oslavy by byla určitě hezčí... ale také bych po ní určitě nestihl vlak v 16:07. Takhle, protože ženu co to dá, na nádraží dorážím v okamžiku příjezdu vlaku, tedy asi v 16:05... a zvládám si koupit i jízdenku...



Zpět na hlavní stránku cancáku.
Sepsáno 2.5.2010