Úhlava s Lužnicí 4. - 5.9.2010

Sepsal: Jóžin



Zvadlo na tuto akci nikdy neexistovalo.

Sobota 4.9.2010

Ráno kolem 7:45 vyjíždím s kajakem z Peček ... za Mariánou do Klánovic. Tam nakládám ji a její krámy, na střechu dáváme Lothloshit a jedeme.

U Plzně zajíždíme do Černic k minipivovaru Purkmistr ... otevírají ale až za půl hodiny, takže snídáme, Mariána si hobluje loď ... a pak si já dávám docela dobrého, byť neobvykle hořkého přeničného Purkmistra, zatímco Mariána si pošmakuje na nealko "Lobkowiczi". S sebou bereme do 1,5 l PET flašky světlý ležák. Jinak prodávají tu i lahváče ve standardních pivních flaškách ... ale za nehezkých 30 Kč. Ovšem mají v nich více než 10 druhů vlastních převážně ochuzených piv (točí jen asi 5 druhů). Pak pokračujeme pod přehradu v Nýrsku, řídí pochopitelně Mariána. Dojíždíme tam asi ve 12:30, ale volné splutí má dle organizátorů začínat asi za hodinu, takže máme fůru času. Platí se tu vodné 50 Kč.

První jez (na ř. km 91,5) má před sebou dvě cedule "Nesjíždět, nebezpečí!!", je celkem vysoký, ale u levého břehu vypadá sjízdně. Takže po menším váhání jedu ... je v zatáčce, táhne doprava, ale jinak v pohodě. Mariánin cedník přenášíme. Po pár stech metrech (90,8) následuje ohyzdný stupeň z protitankových zátarasů - má v sobě jeden nic moc průjezd, nakonec ho opět jedu, cedník přenášíme. Jez na ř. km 89,8 je vypuštěný, všechna voda teče výpustí, takže je to tam docela pěkné. Já jedu, Mariána ne, jako obvykle. Stejně překonáváme i 200 m vzdálený stupínek.

Další jez (ř. km 88,6) je nesjízdný, takže přenášíme obě lodě. Po necelých 2 km následuje známý vysoký stavidlový jez, já opět po prohlédnutí jedu, Mariána celkem logicky ne, ale na shoblování jezu na ř. km 85,6 si už Mariána troufá, já samozřejmě taky. Stupeň na ř. km 84,3 je celkem nenápadný a má za sebou nehezký válec, ale je u něj záchrana, takže v pohodě. Poslední dva nevysoké jezy nad Janovicemi jede i Mariána.

Úhlavu končíme jako minule u silničního mostu v Janovicích, většina ostatních skončila výše. Já se převlékám a protože vlak jede až za hodinu, jdu nahoru na silnici směr Nýrsko stopovat ... s pádlem, jako obvykle. Zastavuje mi hned první auto a odváží mne hezky až pod hráz k mojí Felicii - takže jsem zpátky u Mariány asi za půl hodiny. Nakládáme bordel a lodě a vyjíždíme směr Tábor - zítra chceme jet spodní Lužnici. Ač chceme spát v Táboře, nakonec parkujeme už ve Střelských Hošticích - do Tábora bychom dojeli nejdřív ve 20:30 a než bychom postavili stan a došli do hospody, bylo by tak 22:00...

Takže parkujeme na hoštickém tábořišti, já si stavím stan, Mariána hodlá spát v mém autě. Z kempu jdeme logicky do motorestu nahoře ve vsi - točívali tam Nektar a výborně vařili. Strakonické pivo zůstalo, ale už nevaří, motorest má totiž měnit majitele, tak na to serou. Dáváme si po jedné předražené desítce (za 19 Kč) a jdeme o dům dál - asi o tři baráky výš na stejné straně silnice je hospoda U Bláhů. Ta sice taky nevaří, ale obsluha se nad námi smiluje a aspoň nám ohřeje nějaké párky (které měla zřejmě původně k soukromým účelům). Točí opět desítku Dudáka, ovšem za rozumnějších 17 Kč. Asi do 23:00 chlastáme a vykecáváme s obsluhou, pak si necháváme natočit na zítřek pivo do PETky a jdeme do kempu spát.

Neděle 5.9.2010

Vstávám asi v 7:45 a budím Mariánu. Kajak, který byl přes noc vedle auta, chceme dát zpět dovnitř ... jenže se do něj nastěhovala myš. Takže se s ní chvíli honíme, ale protože nechce kajak opustit, nezbývá mi než ji chytit do hadru a převychovat. Na tábořiště do našeho odjezdu nikdo nedorazí, takže jsme tu spali zadarmo.

Cestou do Tábora docela dost bloudíme po Písku ... opravují tu most a trefit se na jiný je, vzhledem ke kvalitě místního značení, nesnadné. V Táboře parkujeme u prvního jezu (ř. km 40,5), resp. u restaurace Na Brusírně, která točí Lipana (Dražíč). Jenže zákeřně o víkendu otevírá až ve 14:30. Takže snídáme z vlastních zásob, zapíjíme to včera natočeným Dudákem a pak vyjíždíme na vodu.

Za tělesem našeho "startovacího" jezu je trochu váleček, takže já se rozhoduju jet šlajsnou ... a Mariána začíná až pod jezem. Najíždím tedy do šlajsny, seskakuji z břeven dolů, kajak se mi zapichuje čumákem do dna šlajsny a nechce se hnout. Po nějaké chvíli to nakonec nějak rozhýbu, a tak odjíždím bez vykoupání ... Mariána měla aspoň pěkné divadlo a konec konců, máme to i natočené z mého foťáku.

Druhý táborský jez jede už i Mariána - v pohodě vlevo od šlajsny. Třetí jez sjíždíme šlajsnou, není tak vysoko zahražená, jako obvykle. Čtvrtý jedeme přes těleso, já vlevo, Mariána středem. Jez Na papírně v podstatě už neexistuje, je z něj jen drobná peřejka, zato Benešův mlýn byl obnoven, z jezu je odporná vaková zrůda a všechnu vodu krade do elektrárny. Takže ho musím přenést i já.

Na Harrachovce nestavíme, Kvěchův mlýn sjíždíme středem, je to pěkná peřejka. Matoušovský mlýn jedeme vorovou propustí, malá propust je zavřená, Bredova mlýnu si skoro ani nevšimneme a v hospodě pod Příbenicemi nestavíme, anžto to vypadá, že točí patoky. Je oblačno, a když nesvítí slunce, je docela zima. Nad Bejšovcovým mlýnem stavíme nejprve vlevo, ale přes elektrárnu tu není nic vidět. Takže přejíždíme doprava a nakonec to u pravého břehu i jedeme. Mariána s nárazem špicí do skály. Pod jezem vlevo parkujeme, převlékáme se do suchého a jdeme do Lužničanky na pivko a třeba i něco k jídlu. Točí tu desítku a jedenáctku Regenta (a eurosplašky), k jídlu si dáváme slušný řízek s hranolkama, hotovky dělají jen o prázdninách.

Mariána po jednom pivu vyráží do Malšic na vlak, já zatím ucucávám druhé pivo a píšu cancák. Po dopití se vracím k lodím a zanedlouho přijíždí Mariána, přinesši PETku s Lipanem na ochutnání ... ale skutečně jen ochutnávám, budu muset večer řídit. Připadá mi z těch piv tohoto víkendu asi nejlepší. Jedeme přes Tábor, kolem Benešova a pak po D1, ovšem už kousek za Táborem začíná kolona ... a na D1 to nejede v podstatě vůbec. Takže u Mariány v Klánovicích jsme asi o půl deváté. Po vyložení Mariány a jejích krámů odjíždím v dál ...



Zpět na hlavní stránku cancáku.
Sepsáno 5. - 10.9.2010