Čundr podhůřím Jeseníků 22. - 24.11.2013

Sepsal: Jóžin



Zvadlo nebylo vytvořeno.


Pátek 22.11.2013

Z práce vyrážím pozdě, takže se z tramvaje na vlak docela proběhnu. Jedu do Zábřeha, cestou se mne jedna mladá (a ošklivá) slepice ptá, jestli jsem myslivec. Vypadám snad jako myslivec???

S Mariánou a Dynem se scházím v dalším vlaku. V Bludově přestupujeme a cca 20:45 jsme v Branné. Jdeme do místního minipivovaru. Máme trochu problém, protože tam nechtějí pustit Dynosaura, i když jsem se na to předem telefonem ptal. Nakonec vítězíme. Ale nebýt toho telefonátu, byli bychom v prdeli. Točí světlou 12° a polotmavou 11° a 15° - vše z vlastní produkce - a velmi dobré. Co je méně dobré je místní hudební produkce - nějaký lokální "umělec" tu vyhrává na klávesy hity á la Michal David, hrůza:-/

Po čtyřech pivech vyrážíme pěšky do Jindřichova, resp. na zříceninu hradu Pleče. Po silnici. Spíme na jakési plošince ve svahu hradního kopce.

Sobota 23.11.2013

Vstáváme po deváté, já jdu fotit hrad, Mariána vaří snídani. Z hradu je k vidění vnější hradba, archeologové ji vykopali na valné většině obvodu. Dále nějaké valy a příkopy a v hradu samém jakési vykopané hrázky, snad zbytky vnitřní zástavby, ale těžko říci. Archeologové zde byli celkem rozumní, vykopané zbytky se příliš nerozpadají.

Po snídani pokračujeme po silnici do Hanušovic a odtud po značce na Nový hrad. O ten se bohužel stále nikdo nestará, pouze do západní věže dolní ohrady kdosi vestavěl jakousi dřevěnou stavbu, kde by se snad i dalo spát. Zřejmě nějaká osada. Z hradu lezeme po modré do Lužné a následně mimo cestu podél elektrického vedení do Bratrušova. Už se stmívá. Cesta z Bratrušova dál do Šumperku za moc nestojí - je to po silnici a jezdí tu tuny aut.

Ve městě míříme do kavárny PředMěstí, kde mají točit loučenské pivo Kvasslav. Mají ale bohužel jen tmavou třináctku, navíc nám moc nejede. Dáváme tedy jen 1 - 2 piva a k jídlu vepřové na grilu s jeřabinovou omáčkou - luxusní. Po jídle měníme lokál - zkoušíme podnik Dakota, kde svého času točili Brana - ale teď ho nemají. Nakonec parkujeme v jakési pizzerii zaprodané K-Brewery Group. Zkoušíme jihlavský pšeničný Altbier a brodskou 14° Comenius, pak se vydáváme zase dál. Ale protože tu zrovna chlastá brannský sládek, ještě před odchodem s ním jdeme prohodit pár slov a pochválit mu pivo.

Po značce jdeme k Zámečku a následně lezeme na bludovský hrad. Někde po cestě ztrácím baterku (resp. světlo z kola). Spíme přímo na hradě, opět pod širákem - počasí nevypadá nic moc, ale jsme zničení...

Neděle 24.11.2013

V noci naštěstí neprší. Krátce po rozednění vstávám a jdu hledat světlo z kola. Nakonec ho nacházím až úplně dole pod hradním kopcem. Pak jdu fotit hrad. Byl velmi rozlehlý a měl zajímavé opevnění, ale v podstatě všechen kámen rozkradli na stavbu Zámečku. V jámě poblíž S konce jádra jsou jediné dva viditelné fragmenty zdiva. A hrad je hnusně zarostlý.

Mariána se válí. Následně vaříme snídani a vyrážíme dál. Chvílemi trochu prší, občas do toho i svítí sluníčko. Jdeme po zelené na Brníčko, cesta je docela pěkná, tedy s výjimkou silničních úseků. Hrad Brníčko je vysekaný a částečně zakonzervovaný (dokončeno před 2 lety) - docela hezky a zřejmě za celkem rozumné peníze, soudě dle místní infotabule. Nechutně tu ale fouká.

Mariána vyráží na vlak napřed, já ještě fotím. Jdeme zpět po zelené až na okraj Sudkova a odtamtud už po silnici na postřelmovské nádraží. Mariána zapadává na chvíli do hospody, já si jdu koupit jízdenku. V 16:18 odjíždíme vlakem do Zábřeha, kde se rozcházíme.



Zpět na hlavní stránku cancáku.
Sepsáno 24.11.2013