Moje pátá brigáda na brandýském hradě 25.10.2014

Sepsal: Jóžin



Zvadlo nebylo vytvořeno.


Sobota 25.10.2014

Brandýsští tentokrát naplánovali brigádu na den, na který jsem ještě nic neměl ... a už dlouho jsem je neviděl, tak jedu. Vyjíždím 7:13 z Peček, v Kolíně přestupuju na rychlík, kterým bych měl dojet do Chocně a tam krásných 56 minut čekat na courák do Brandýsa. Nicméně průvodčí mne informuje, že vlak mimořádně v Brandýse zastaví, takže jsem na hradě před devátou.

Už tu je Zdeněk a Honza Šmejdíř, tak se přidávám a zprůchodňujeme cestičku kolem severní strany jádra - vysekáváme nálety, pálíme hromady dříve vysekaných klacků a zpevňujeme cestu v místě, kde se sesunul kousek svahu. Na chvilku se objevuje i Radka s rodinou a následně Lukáš Chadraba, který vydrží až do konce.

Po obědě jdeme na prohlídku současného stavu hradu. Momentálně odborná firma opravuje severní stěnu paláce resp. dochovanou část severní hradby jádra plus fragment parkánové hradby pod ní. Minulý rok opravila a razantně dostavěla (ono to bylo asi nezbytné) vysoký fragment hradby na jihovýchodě jádra a na dvou místech opravila východní konec dochované části jižní hradby jádra. Suterény hradního paláce jsou rovněž od loňska podepřeny úctyhodným počtem podpěr ... tak snad vydrží. Vstupy do nich jsou uzavřeny s výjimkou průchodu skrz zřícenou část klenby severní místnosti

Odpoledne ještě pokračujeme v likvidaci a pálení náletů ... a v 16:00 se rozcházíme - já s Honzou jedeme vlakem směr Pardubice, kde se Honza odpojuje. Rychlík zvládá před Kolínem nabrat hezké zpoždění, takže mi vlak domů ujíždí. Tak jdu na jedno ke Třem pírkům a jedu o hodinu později.



Zpět na hlavní stránku cancáku.
Sepsáno 26.10.2014