Vavřinec 16.10.2021




Zvadlo neexistuje a ani nikdy neexistovalo.

Letos jedu na Vavřinec nakonec sám. Ptal jsem se Mariány a Hrocha, jestli se nepřidají, ale nechtělo se jim a já je nepřemlouval, počítal jsem s Václavem z Peček a jejich bandou. Ale Václava nějdřív nemůžu sehnat, protože si změnil telefonní číslo a následně se v pátek dozvídám, že je na nějakém školení a nejede … a zřejmě nejede ani zbytek bandy. Nu což. Přece se na to nevykašlu, když už to po letech zase jednou teče.

Sobota 16.10.2021

Vyjíždím z Peček asi v 9:30 už oblečený v neoprénu, ve Vavřinci vykládám loď a pádlo a svážím auto dolů do Toušic (když jsem sám, tak až do Kouřimi nejedu, tu spodní část téměř nikdo nejezdí, blbě by se sháněl odvoz). Parkuju, beru si krámy a stopuju hned první vodáky, co kolem projíždí. Takže jsem asi v 11 h zpět ve Vavřinci. Beru si kajak s pádlem a nakonec se přidávám k té trojici, co jsem si stopnul – 2 jsou ze Vsetína, 1 z Brna – Honza, Karel a toho posledního si nepamatuju.

Platíme vodné 100 Kč na osobu a jedeme. Držím se zbytku bandy a protože oni jezdí všechno na voči, tak já taky. Stavíme hned u prvního občerstvení na ř. km 46,4 – kluci si dávají klobásy … já bych si dal pivo, ale mají tu jen Rohozec za 35 Kč ... což mi proti Kácovu posledně nepřijde příliš atraktivní. Tak to nechávám na příští občerstvení, ale nakonec už u žádného nestavíme:-(

Cestou podjíždíme řadu nízkých lávek, jedu poprvé s vestou (po Babičce Žabičce) a nejsem se v ní schopen pořádně předklonit … ale všude se vejdu, zdá se, že je míň vody než obvykle. Esíčko u Budy tentokrát zvládám s přehledem, stejně jako ostatní peřejky. Jez mlýnu Davidkov jedeme jako vždycky šoupačkou ... a v pohodě, připadá mi, že pod ním ani není pořádný válec. Po cestě je jeden padlý strom, který se dá jen těžko přejet a nakonec ho radši přenáším.

Před Toušickou kaskádou stavíme a jsme tu nebývale brzo – asi ve 14 h. Dávám si oběd z vlastních zásob a koukáme na kaskádu. Moc lidí ji nejede, ono jich tu ještě ani moc není. Díky nějakému naplavenému dřevu voda tentokrát vůbec neteče doprava a začátek je tím pádem lehčí. Za dobu co koukám projíždí 2 nafukovadla a asi 5 kajakářů a nikdo se nekoupe. U nafukovadel v tom je spíš štěstí, u kajakářů chvílema zír8m, co všechno zvládnou ustát. Jede to i jeden z té bandy, ke které jsem se přidal – v pohodě. Pak mi ale ujíždějí, protože jsem koukal na kaskádu dýl než oni. Nevadí, už jsme skoro v Toušicích.

Pod kaskádou nasedám, sjíždím peřejky, ale do jedné blbě najedu, otočí mne to pozpátku a už se koupu:-( Vylívám kajak a pokračuju k mostu v Toušicích, tam ho beru na rameno a jdu k autu. Jinak u mostu mají naši vodáci stánek a točí postřižinskou jedenáctku za nemravných 40 Kč. Převlékám se, nakládám a jedu domů.

Zpět na hlavní stránku cancáku.
Sepsal 18.10.2021 Jóžin